NAŠA KAVA

Odabrane zemlje, odabrani nasadi, sporo prženje i 90 godina iskustva spojeni su u izuzetnom okusu Carraro kave.

Kava za nas znači tradiciju i inovaciju. Naša tvrtka je u potrazi za kvalitetom od 1927. godine. Spoj kulture i okus velikih majstora prženja s vrhunskom proizvodnom tehnologijom. Naša kava apsolutno je užitak za okus, s aromom koja se iz godine u godinu sve više oplemenjuje.

Međutim, ovom pristupu „okusa“ postoje samo slogani. Kvaliteta za nas znači dnevnu rutinu, rad i odabir. Odabir najboljih izvora za opskrbu sastojcima, odabir mješavina, odabir metoda za obradu kave i odabir partnera.
Predan pristup radu, znajući da to radite dobro i neprestano se trudite poboljšati. Ovo su vrijednosti koje su Caffè Carraro učinile uspješnom tvrtkom za prženje kave kakva je danas.

UZGOJ

Biljke se moraju pratiti, njegovati i prskati od trenutka kada započnu rasti. Počinju proizvoditi voće nakon tri ili četiri godine i nastavljaju to raditi još 20 godina.

Zahvaljujući stabilnoj klimi, biljke cvjetaju nekoliko puta godišnje. Plod je potpuno zreo i spreman za berbu otprilike šest mjeseci nakon što cvjetaju biljke. Uobičajeno je naći i cvijeće i trešnje u vrlo različitim fazama zrenja na istoj biljci, jer biljke cvjetaju nakon svake kiše. Ovo može stvoriti značajne probleme kada je riječ o ubiranju voća i osiguravanju da kvaliteta proizvoda ostane stalno visoka.

BERBA

Postoje dvije vrste berbe: branje i uklanjanje.

Branje je potpuno ručni postupak koji jamči bolju prosječnu kvalitetu proizvoda. Plodovi se ubiru ručno i odabiru se samo savršeno zrele crvene boje.

Proces skidanja/uklanjanja je mnogo brži. Cijeli se grozdovi plodova uklanjaju s biljaka ručno ili posebnim strojevima. Voće pada na pod i brzo se sakuplja. Budući da se čitavi grozdovi uklanjaju s biljaka kada se koristi ova tehnika, nezreli i prezreli plodovi također završavaju u košari. Dolazeći u kontakt s tlom, veća je vjerojatnost da su one kontaminirane bakterijama, što može izazvati fermentaciju i jasan pad kvalitete.

VAĐENJE SJEMENJA

Nakon što je plod vrlo pažljivo ubran, ponovno se izvaga i razvrsta tako da se mogu ukloniti bilo koje nezreli ili podređeni plodovi, zajedno s kamenjem, lišćem i grančicama. Tada je moguće započeti odvajanje sjemena i pulpe, što se može učiniti na dva različita načina:

Suhi se postupak koristi za izradu “prirodne” kave. To uključuje sušenje plodova na suncu nekoliko dana. Plod se mora često pomicati jer je oko 60% vode.

Mokri postupak koristi se za pranje kave. Mokra obrada moguća je samo uz plodove koji su selektivno ubrani. Plodovi moraju dosegnuti pravu razinu zrelosti, čime se osigurava da je pulpa nježna i da se sjeme može lako ukloniti. Plodovi se uklanjaju  sa grozdova pomoću strojeva s bubnjem ili diskom, a oba  gnječe plod između rotirajućeg dijela i fiksne lopatice. Nakon što se pulpa odstrani, zrno se prosija i opere.

Oba ova procesa pomažu u uklanjanju ostataka pulpe i kože. Nakon završetka faze pranja zrno će imati vlagu od preko 50%. Treba pasti na 12%, pa se moraju osušiti. Kako bi se pospješio proces sušenja, zrna kave se neprekidno okreću. Ova metoda sušenja je poželjnija za strojno sušenje jer proizvodi kvalitetniju kavu.

Prirodno sušenje traje između jednog i tri tjedna. Nakon što se osuši, zrno se pakira i šalje u prerađivačke centre ili skladišta, gdje se pod završnim postupkom uklanjanja pergamenta odstranjuje neposredno ili prije utovara. Napokon, najbolja kava poslana je Schio u tradicionalnim vrećama od jute od 60 kg.

PRŽENJE

Tijekom procesa prženja, zelena zrna kave zagrijavaju se. Visoke temperature izazivaju brojne kemijske reakcije i značajne fizičke promjene u zrnu zelene kave i tvari koje daju kavi njezinu nepogrešivu aromu postaju hlapljive.

Suvremeni sustavi pečenja temelje se na konvekciji: toplinska energija dolazi iz struje vrućeg zraka. To je način kojim se osigurava ravnomjerno pečenje zrna iznutra i izvana, čime se jamči da će proći sve kemijske i fizičke transformacije koje su neophodne za proizvodnju iznimne pržene kave.

U Caffè Carraro-u koristimo strojeve za prženje sa sporim, fleksibilnim i potpuno automatskim ciklusima za optimalno, prilagođeno oblikovanje arome i karamelizaciju šećera u svakom pojedinom podrijetlu kave.